group_30
flooded homes and neighborhood

Πως Να Προστατεύσετε Το Σπίτι Σας Από Πλημμύρα

Ανησυχείτε μήπως το σπίτι σας πλημμυρίσει ξαφνικά;

Οι πλημμύρες είναι συχνό άγχος για πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιών κι ενοικιαστές. Ένα σπίτι μπορεί να πλημμυρίσει οποτεδήποτε, είτε λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, είτε επειδή έσπασε ένας σωλήνας νερού προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα υπάρχοντά σας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του σπιτιού σας από πλημμύρες. Η σωστή πρόληψη μειώνει τον κίνδυνο ζημιών από πλημμύρες και σας βοηθάει να εξοικονομήσετε χιλιάδες ευρώ που θα ξοδεύατε σε επισκευές.

Σε αυτό το άρθρο σας δίνουμε πρακτικές συμβουλές για την προστασία του σπιτιού σας από πλημμύρες κι αναλύουμε γιατί είναι σημαντικό να έχετε ασφαλιστική κάλυψη για την ιδιοκτησία σας.

1. Εγκαταστήστε Μια Αντλία Φρεατίου

Είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τους κινδύνους που πιθανόν να αντιμετωπίσει το σπίτι σας σε περίπτωση πλημμύρας για να προλάβετε τυχόν ζημιές. Ψάξτε το ιστορικό πλημμύρων στην περιοχή σας για να ξέρετε τι είδους κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσετε στο μέλλον. Ο δήμος, η αστυνομία ή η πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής σας συνήθως παρέχουν πληροφορίες στις ιστοσελίδες τους που περιγράφουν λεπτομερώς προηγούμενα περιστατικά πλημμύρας, καθώς και ποιες περιοχές είναι ευάλωτες σε πλημμύρες.

Η εγκατάσταση μιας αντλίας φρεατίου στο υπόγειο ή ισόγειο του σπιτιού σας μπορεί να σας προστατεύσει από μελλοντικές πλημμύρες. Οι αντλίες φρεατίων αφαιρούν αποτελεσματικά το νερό που συσσωρεύεται λόγω έντονων βροχοπτώσεων ή όταν σπάσει ένας σωλήνας νερού. Σπρώχνει το νερό έξω στους υπονόμους έτσι ώστε να μη συσσωρευτεί στο υπόγειό σας και προκαλέσει περαιτέρω ζημιά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι αντλίες φρεατίου απαιτούν σωστή εγκατάσταση και συντήρηση για να λειτουργήσουν σωστά. Εάν η αντλία δεν έχει εγκατασταθεί σωστά, μπορεί να μη λειτουργήσει όταν χρειαστεί, και να αφήσει το νερό να καταστρέψει την περιουσία σας. Επιπλέον, οι αντλίες φρεατίου θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για να διασφαλίζεται ότι λειτουργούν σωστά σε περίπτωση πλημμύρας ή έντονης βροχόπτωσης.

2. Προστατεύστε Τα Υπάρχοντά Σας

Συσκευές όπως πλυντήρια, στεγνωτήρια και ψυγεία θα σας κοστίσουν μια περιουσία να τα αντικαταστήσετε ή να τα επισκευάσετε σε περίπτωση πλημμύρας. Τοποθετήστε τα πάνω σε ειδικές βάσεις με ροδάκια για να τα προστατεύσετε όσο μπορείτε. Τα έπιπλα, τα ηλεκτρονικά κι άλλα τιμαλφή μπορούν επίσης να είναι υπερυψωμένα, δηλαδή να μην ακουμπούν στο πάτωμα, για να προστατευτούν εάν το σπίτι γεμίσει νερά.

Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε αδιάβροχα κουτιά αποθήκευσης για να προστατεύσετε σημαντικά έγγραφα, φωτογραφίες κι άλλα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επενδύσετε σε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα προστασίας αντικειμένων που μπορεί να καταστραφούν ή να χαθούν σε περίπτωση πλημμύρας.

3. Ελέγξτε Για Ρωγμές Σε Τοίχους Και Δάπεδο

Το νερό από σπασμένους σωλήνες ή από μια έντονη και ξαφνική μπόρα μπορεί να εισέλθει στο σπίτι σας ακόμα και από τις πιο μικρές ρωγμές και χαραμάδες. Το πρώτο βήμα για την προστασία του σπιτιού σας από τις πλημμύρες είναι να ελέγξετε για τυχόν ρωγμές ή κενά γύρω από παράθυρα, πόρτες κι άλλα ανοίγματα στο δάπεδο και τους τοίχους.

  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράθυρα είναι καλά σφραγισμένα. 
  • Ελέγξτε για κενά κάτω και γύρω από την πόρτα. 
  • Αντικαταστήστε τις φθαρμένες μονωτικές ταινίες γύρω από τα κουφώματα με κανούριες κι ανθεκτικές για να αντέξουν μια έντονη βροχόπτωση.
  • Κλείστε τυχόν κενά σε αεραγωγούς και σωλήνες.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ρίξετε μια ματιά στα θεμέλια του σπιτιού. Οι ρωγμές σε τοίχους ή δάπεδο μπορούν να επισκευαστούν χρησιμοποιώντας ειδικά υλικά μόνωσης που είναι ανθεκτικά στο νερό. Αυτά τα υλικά προστατεύουν από διαρροές και πλημμύρες λόγω καιρικών συνθηκών.

4. Κατευθύνετε Τις Υδρορροές Μακριά Από Το Σπίτι

Το να κατευθύνετε τις υδρορροές μακριά από το σπίτι σας είναι απαραίτητο για να το προστατεύσετε από πλημμύρες. Εάν οι υδρορροές είναι γυρισμένες προς την πλευρά του σπιτιού, το νερό μπορεί να λιμνάσει γύρω από το σπίτι, προκαλώντας ζημιές στο υπόγειό σας ή στο πάρκινγκ.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τις υδρορροές και τα λούκια καθώς μπορεί να αποφραχθούν από σκόνη, φύλλα, σκουπιδάκια, κλπ. Εάν οι υδρορροές είναι βουλωμένες, το νερό δε θα μπορεί να βγει, πλημμυρίζοντας το σπίτι. Φροντίστε να καθαρίζετε συχνά τις υδρορροές και να ελέγχετε για τυχόν ρωγμές ή τρύπες. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ρωγμή, πρέπει να επισκευάσετε ή να αντικαταστήσετε το στόμιο εκροής για να εξασφαλίσετε σωστή αποστράγγιση υδάτων κι επαρκή προστασία από πλημμύρες.

Επιπλέον, ειδικές βαλβίδες θα πρέπει να τοποθετούνται σε γραμμές υδραυλικών εγκαταστάσεων που οδηγούν εκτός του σπιτιού. Αυτές οι βαλβίδες λειτουργούν ως μονόδρομες πύλες, εμποδίζοντας τα λύματα να γυρίσουν προς τη μεριά του σπιτιού σε περίπτωση πλημμύρας, σπρώχνοντας τα νερά προς τους υπονόμους ή τις αποχετεύσεις έξω από το σπίτι. Χωρίς αυτές τις βαλβίδες, τα λύματα μπορούν να εισέλθουν από τουαλέτες και νεροχύτες σε υπόγεια ή στους κάτω ορόφους του σπιτιού, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές, κινδύνους για την υγεία κι έξοδα για καθαρισμό κι απολύμανση για τους ιδιοκτήτες του σπιτιού.

Η σωστή εγκατάσταση των υδρορροών απαιτεί γνώση των υδραυλικών συστημάτων. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τέτοιες εργασίες, καλέστε έναν επαγγελματία υδραυλικό.

5. Εγκαταστήστε Αντιπλημμυρικά Φράγματα

Ένας από τους πιο άμεσους κι αποτελεσματικούς τρόπους για να προστατεύσετε το σπίτι σας από πλημμύρες είναι η χρήση αντιπλημμυρικών φραγμάτων. Ειδικά φράγματα πόρτας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν ένα φράγμα για το νερό σε πόρτες και παράθυρα. Αυτά θα κρατήσουν το νερό μακριά από αυτά τα σημεία εισόδου κατά τη διάρκεια πλημμύρων, μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα του νερού που μπορεί να εισέλθει στο σπίτι.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αντιπλημμυρικά φράγματα απαιτούν σωστή εγκατάσταση και συντήρηση. Οι σάκοι άμμου που πολλοί χρησιμοποιούν πρέπει να στοιβάζονται σωστά για να δημιουργηθεί ένα συμπαγές φράγμα και να αποτραπεί η εισροή νερού. Παρόλο που τα αντιπλημμυρικά φράγματα παρέχουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας για το σπίτι κατά τη διάρκεια μιας πλημμύρας, είναι απαραίτητο να υπάρχουν και άλλα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Θα πρέπει να ελέγξετε για τυχόν ρωγμές ή κενά στους τοίχους του υπογείου και στα παράθυρα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την είσοδο νερού στην ιδιοκτησία σας. Για να αποτρέψετε την είσοδο υγρασίας από τα παράθυρα, σφραγίστε τα με ειδικά υλικά. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε τη μόνωση στο εσωτερικό του σπιτιού, καθώς η κακή μόνωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα υγρασίας που θα δημιουργήσουν μούχλα μετά από μια πλημμύρα.

6. Ελέγχετε Τακτικά Τη Σκεπή Σας

Ο έλεγχος της στέγης/σκεπής για τυχόν ζημιές είναι πολύ σημαντικός για να μην πλημμυρίσει το σπίτι κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων. Κοιτάξτε για τυχόν ρωγμές ή κενά στην οροφή ή σκουριασμένα υλικά. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές σας είναι καθαρές από σκόνη και σκουπιδάκια για να αποτρέψετε το νερό από το να μπλοκάρει και να γυρίσει μέσα στο σπίτι πάλι.

Χρησιμοποιήστε μια σκάλα και ζητήστε από κάποιον να σας την κρατάει για επιπλέον ασφάλεια. Εάν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να ελέγξετε τη στέγη σας, καλό θα ήταν να καλέσετε έναν επαγγελματία. Ξοδεύοντας λίγο χρόνο και χρήματα εκ των προτέρων για τη σωστή συντήρηση της σκεπής θα σας εξοικονομήσει πολύ περισσότερα χρήματα μακροπρόθεσμα, αποτρέποντας μια πιθανή πλημμύρα.

7. Κοιτάτε Τις Προβλέψεις Καιρού

Ο έλεγχος της πρόγνωσης του καιρού είναι σημαντικός για να είστε έτοιμοι σε περίπτωση πλημμύρας. Ενημερωθείτε από τα δελτία καιρού και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψετε το σπίτι και τα υπάρχοντά σας πριν να είναι πολύ αργά. Θυμηθείτε ότι οι πλημμύρες μπορεί να συμβούν πολύ γρήγορα, πριν καν το καταλάβετε, επομένως είναι σημαντικό να είστε πάντα σε εγρήγορση.

Αποκτήστε Ασφάλιση Σπιτιού Με Κάλυψη Πλημμύρων Από Την Trust

Η ασφάλιση σπιτιού με κάλυψη σε περίπτωση πλημμύρας μπορεί να σας σώσει από άγχος κι έξοδα μακροπρόθεσμα. Πλημμύρες από χαλασμένους σωλήνες ή έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στο σπίτι και τα υπάρχοντά σας, με το κόστος επισκευής να ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ. Με το σωστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, θα προστατεύσετε το σπίτι σας και την τσέπη σας από τις καταστροφικές συνέπειες μιας πλημμύρας.

Όταν ψάχνετε για ασφάλιση σπιτιού, ρωτήστε για κάλυψη ζημιών από πλημμύρα και κατανοήστε τι ακριβώς μπορεί να καλύψει το συμβόλαιο. Ορισμένες πολιτικές ενδέχεται να καλύπτουν μόνο ζημιές από πλημμύρες που προκαλούνται από έντονες βροχοπτώσεις ή ποτάμια που ξεχειλίζουν, ενώ άλλες μπορεί να καλύπτουν ζημιές από όλους τους τύπους πλημμύρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από προβλήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων ή σωλήνες λυμάτων. Ρωτήστε τον ασφαλιστικό πράκτορα ό,τι χρειάζεται να ξέρετε ώστε να βρείτε το καλύτερο συμβόλαιο για τις ανάγκες σας.

Εάν ψάχνετε ένα αξιόπιστο ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας με κάλυψη για πλημμύρες, η Trust Insurance Κύπρου είναι η ασφαλιστική εταιρεία που αναζητάτε. Προσφέρουμε πολλαπλές επιλογές ασφάλισης για να βρείτε το ιδανικό συμβόλαιο για εσάς και την ιδιοκτησία σας. Επιπλέον, προσφέρουμε ανταγωνιστικές τιμές κι άριστη εξυπηρέτηση πελατών για να μένετε πάντα ευχαριστημένοι.

Μιλήστε με τον τοπικό σας ασφαλιστικό πράκτορα στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, την Πάφο, τη Λάρνακα, το Παραλίμνι ή την Αγία Νάπα. Εναλλακτικά, μπείτε στην ιστοσελίδα μας, δείτε τις υπηρεσίες μας και καλέστε μας για να συζητήσουμε πως θα προστατέψουμε ό,τι είναι σημαντικό για εσάς και την οικογένειά σας.

Μάθετε τι καλύπτει η ασφάλεια σπιτιού.

Share the Post:

Latest News

group_30
group_30
group_30
group_30
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΛΑΡΝΑΚΑ
ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ
ΠΑΦΟΣ
Road Side Assistance Accident Care

Οδική Βοήθεια &
Φροντίδα Ατυχήματος

Επιδιόρθωση Ανεμοθώρακα / Παράθυρου

Emergency Health Issues

Επείγοντα
Περιστατικά Υγείας

Τεχνική Βοήθεια Κατοικίας / Επιχείρησης

Emergency Hospitalization Abroad

Επείγουσα Νοσοκομειακή
Περίθαλψη στο Εξωτερικό

Φόρμα Επικοινωνίας