Search
Close this search box.

Πόσο Κοστίζει Η Ασφάλεια Σπιτιού;

Πήρατε τα κλειδιά του νέου σας σπιτιού. Ανυπομονείτε για τις αναμνήσεις που θα δημιουργήσετε εκεί… Όλες καλές! Και κάποιες που μπορούν να μην είναι και τόσο κακές, αρκεί να έχετε τη σωστή ασφάλιση κατοικίας. Αλήθεια.. Αναρωτηθήκατε πόσο θα σας κοστίσει η ασφάλεια; 

 

Το κόστος ενός συμβολαίου ασφάλισης κατοικίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε αυτό το άρθρο διερευνούμε τι περιλαμβάνει συνήθως ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο σπιτιού στην Κύπρο και ποιοι παράγοντες μπορούν να καθορίσουν τα ασφάλιστρά σας, όπως η τοποθεσία του σπιτιού, οι κίνδυνοι που καλύπτονται, το εκπιπτόμενο ποσό, κ.λπ.

Τι Είναι Η Ασφάλιση Κατοικίας Και Τι Καλύπτει Συνήθως;

Η ασφάλιση κατοικίας είναι σημαντικό συμβόλαιο για τους ιδιοκτήτες σπιτιών, καθώς παρέχει οικονομική ασφάλεια σε περίπτωση απροσδόκητων ζημιών ή απωλειών. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει συνήθως ζημιές στο σπίτι σας σε περίπτωση πυρκαγιάς, πλημμύρας, ζημιάς ή κλοπής. Όταν επενδύετε σε μια ασφάλιση κατοικίας, θα πληρώνετε κάθε χρόνο ένα ασφάλιστρο με βάση το επίπεδο κάλυψης και τους κινδύνους, αλλά εάν κάτι πάει στραβά, η ασφαλιστική θα καλύψει ζημιές κι απώλειες.

 

Στην Κύπρο, μπορείτε να βρείτε την ασφάλιση σπιτιού ως ασφάλιση κτιρίου και περιεχομένων, ασφάλιση πυρός κατοικίας, αλλά και συνδυαστικά ασφαλιστήρια για κατοικίες με πολλούς ιδιοκτήτες.

 

 • Ασφάλιση κτιρίου και περιεχομένων: Καλύπτει το σπίτι και τα προσωπικά σας αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των τοίχων, της στέγης, των δαπέδων, των επίπλων, των ρούχων και των ηλεκτρικών συσκευών. Καλύπτει επίσης εντοιχισμένες ντουλάπες κι εντοιχιζόμενες κουζίνες από ζημιές ή κλοπή.

 

 • Ασφάλιση πυρός κατοικίας: Καλύπτει το σπίτι σας από πολλούς κινδύνους, με κύρια κάλυψη τη ζημιά ή απώλειες από πυρκαγιά, κεραυνό ή έκρηξη. Η ασφάλιση φωτιάς προσφέρει οικονομική ασφάλεια και ξεγνοιασιά στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού γνωρίζουν ότι θα λάβουν αποζημίωση για την αποκατάσταση της περιουσίας τους σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η ασφάλιση σπιτιού από φωτιά μπορεί επίσης να διατεθεί για ακίνητα που είναι υποθηκευμένα.

 

 • Ασφάλιση συνιδιοκτησίας: Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πολιτική για κοινόκτητα κτίρια, που συνδυάζει ασφάλιση κτιρίου και σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές που μπορεί να προκληθούν σε τρίτους.

 

Εάν επιθυμείτε επιπλέον επιλογές κάλυψης μπορείτε να επιλέξετε τις εξής:

 

 • Ασφάλιση απώλειας χρήσης: Καλύπτει τα έξοδα που προκύπτουν από την προσωρινή μετακόμισή σας εάν το σπίτι σας καταστεί μη κατοικήσιμο λόγω επέλευσης κινδύνου ή ζημιών από καλυπτόμενο κίνδυνο. Η ασφάλιση απώλειας χρήσης μπορεί να καλύψει έξοδα όπως ενοίκιο για προσωρινή διαμονή, φαγητό κι άλλα σχετικά έξοδα. Αυτού του είδους η κάλυψη συνήθως περιλαμβάνεται στα περισσότερα συμβόλαια ασφάλισης κατοικίας, αλλά το ποσό της κάλυψης μπορεί να ποικίλλει.

 

 • Ασφάλιση αστικής ευθύνης: Η ασφάλιση αστικής ευθύνης καλύπτει τον ασφαλισμένο σε περίπτωση που κάποιος τραυματιστεί ενώ βρίσκεται στην ιδιοκτησία του. Μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη ιατρικών και νομικών εξόδων και αποζημίωσης εάν κάποιος υποβάλει αγωγή κατά του ασφαλισμένου. Η κάλυψη αστικής ευθύνης είναι απαραίτητη καθώς μπορεί να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες σπιτιού από το οικονομικό βάρος πληρωμής ζημιών ή ιατρικών εξόδων που μπορεί να προκύψουν από ατύχημα εντός της ιδιοκτησίας τους.

 

 • Ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης εργοδότη: Εάν απασχολείτε οικιακές βοηθούς όπως νταντάδες ή φροντιστές στην Κύπρο, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας σας θα πρέπει να περιλαμβάνει ασφάλεια αστικής ευθύνης εργοδότη. Αυτή η κάλυψη θα σας προστατεύσει από αξιώσεις των εργαζομένων για τυχόν τραυματισμούς κατά την εργασία τους στο σπίτι σας. Καλύπτει επίσης οποιαδήποτε ασθένεια μπορεί να προκύψει από την εργασία που κάνουν στο σπίτι σας. Η ασφάλεια αστικής ευθύνης των εργοδοτών διασφαλίζει ότι δεν χρειάζεται να πληρώσετε για αποζημίωση από την τσέπη σας και ότι οι εργαζόμενοί σας προστατεύονται.

 

Όταν ψάχνετε για ασφάλιση σπιτιού στην Κύπρο είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τους διαφορετικούς τύπους κάλυψης που είναι διαθέσιμοι και οποιαδήποτε πρόσθετη κάλυψη μπορεί να χρειαστεί. Το να γνωρίζετε τι ακριβώς καλύπτει το συμβόλαιό σας είναι πολύ σημαντικό για την προστασία της οικογένειάς σας και του σπιτιού σας.

Ποιοι Παράγοντες Επηρεάζουν Το Κόστος Ασφάλισης Σπιτιού;

Το κόστος ασφάλισης μπορεί να ποικίλλει, καθώς επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως:

1. Τοποθεσία

Η τοποθεσία του σπιτιού συμβάλλει στον καθορισμό του συνολικού κόστους της ασφάλισης κατοικίας. Τα σπίτια σε περιοχές με συχνές φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί, τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερα ασφάλιστρα λόγω της πιθανότητας καταστροφικών ζημιών. Περιοχές με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας ενδέχεται επίσης να συνοδεύονται από πιο ακριβά ασφάλιστρα, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου διαρρήξεων και βανδαλισμών στα σπίτια της περιοχής.

 

Το να γνωρίζετε τους κινδύνους στην περιοχή σας μπορεί να σας βοηθήσει να υπολογίσετε το κόστος του συμβολαίου σας και να διασφαλίσετε ότι καλύπτεστε επαρκώς έναντι πιθανών ζημιών.

2. Κατάσταση Κατοικίας & Έτος Κατασκευής

Το έτος κατασκευής και η κατάσταση ενός σπιτιού μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ύψος ασφαλίστρου. Τα πιο καινούρια σπίτια ή αυτά που έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα εξασφαλίζουν χαμηλότερα ασφάλιστρα σε σχέση με παλαιότερες κατοικίες που χρειάζονται εργασίες αποκατάστασης. Σκεφτείτε να κάνετε κάποιες επισκευές στο σπίτι εάν χρειάζεται πριν εξασφαλίσετε ασφάλιση σπιτιού, επειδή πολλοί ασφαλιστές θα σας ρωτήσουν για το έτος κατασκευής και την κατάσταση του σπιτιού σας.

 

Η επένδυση σε μια ανακαίνιση ή συντήρηση μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, διατηρώντας χαμηλά τα ασφάλιστρά σας.

3. Μέγεθος Σπιτιού

Το μέγεθος του σπιτιού είναι σημαντικό για τον καθορισμό του τελικού κόστους της ασφαλιστικής κάλυψης. Γενικά, τα ασφάλιστρα για ένα μεγάλο σπίτι είναι υψηλότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μεγάλα σπίτια συνήθως περιέχουν περισσότερα αντικείμενα και, λόγω της δομής τους, είναι συνήθως πιο δαπανηρή η επισκευή ή η ανοικοδόμησή τους σε περίπτωση ζημιάς ή καταστροφής.

4. Εκπιπτόμενο Ποσό (Συμμετοχή Ασφαλισμένου)

Η επιλογή του εκπιπτόμενου ποσού, δηλαδή του ποσού που θα χρειαστεί να πληρώσετε απ’ την τσέπη σας σε περίπτωση ζημιάς ή κλοπής, είναι μια σημαντική απόφαση. Το να επιλέξετε ένα υψηλό εκπιπτόμενο ποσό μπορεί να σας αφήσει απροστάτευτους σε περίπτωση ξαφνικής καταστροφής καθώς δε θα μπορείτε πιθανόν να καλύψετε το κόστος των επισκευών. Απ’ την άλλη μεριά, ένα πολύ χαμηλό εκπιπτόμενο ποσό έρχεται συνήθως με υψηλότερα ασφάλιστρα χωρίς μεγάλο αναμενόμενο όφελος.

 

Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε πόσα ακριβώς μπορείτε να πληρώσετε από την τσέπη σας σε περίπτωση που κάτι συμβεί και πόσα μπορείτε να πληρώνετε κάθε μήνα για τα ασφάλιστρά σας. Βρείτε την ιδανική λύση μεταξύ ελαχιστοποίησης κόστους και σιγουριάς για την κάλυψή σας.

5. Τύπος Κάλυψης

Όταν επιλέγετε ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την προστασία του σπιτιού σας είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τι καλύψεις θέλετε να συμπεριλάβετε, καθώς τυχόν επιπρόσθετες καλύψεις θα επηρεάσουν το τελικό κόστος του συμβολαίου. Για παράδειγμα, εάν επιθυμείτε προστασία από πλημμύρες ή σεισμούς, αυτά ίσως παρέχονται με έξτρα κόστος.

6. Αριθμός και Είδος Αξιώσεων Τα Τελευταία Χρόνια

Το ποσό και το είδος των αξιώσεων που υποβλήθηκαν από τον ασφαλισμένο τα τελευταία χρόνια επηρεάζει το τελικό κόστος του ασφαλιστηρίου. Για παράδειγμα, εάν οι αξιώσεις για αποζημίωση που υποβάλατε το προηγούμενο έτος ήταν πολλές, η τιμή του νέου συμβολαίου θα είναι μεγαλύτερη. Επομένως, είναι σημαντικό να εξετάσετε εάν η υποβολή πολλών αξιώσεων είναι καλή επιλογή για τα οικονομικά σας μακροπρόθεσμα.

7. Οικονομική Κατάσταση Ασφαλισμένου

Οι ασφαλιστικές εταιρείες συνήθως ελέγχουν τη γενικότερη οικονομική σας κατάσταση για να κατανοήσουν το επίπεδο κινδύνου που θα αναλάβουν όταν σας ασφαλίσουν. 

 

Η εταιρεία μπορεί επίσης να εξετάσει την αναλογία εισοδήματος και χρέους καθώς και το ιστορικό πληρωμών του ασφαλισμένου. Το να είστε τυπικός στις πληρωμές σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε σταθερά ασφάλιστρα.

 

Κάντε την έρευνά σας και υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος των ασφαλίστρων. Ο στόχος είναι να βρείτε ένα προσιτό κι αξιόπιστο ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας που να καλύπτει τις απαιτήσεις σας και να σας προστατεύσει σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Τι Ασφάλιση Σπιτιού Χρειάζομαι;

Πρέπει να λάβετε υπόψη αρκετούς παράγοντες για να προσδιορίσετε τι ασφάλεια κατοικίας χρειάζεστε στην Κύπρο. Το πρώτο βήμα είναι να σκεφτείτε εάν χρειάζεστε ασφάλιση μόνο για το κτίριο και τα περιεχόμενά του, ασφάλιση πυρός ή ένα συνδυαστικό συμβόλαιο που καλύπτει τα πάντα. Είτε είστε ιδιοκτήτης σπιτιού είτε ενοικιαστής, η διασφάλιση ότι έχετε το σωστό επίπεδο προστασίας θα σας προσφέρει ηρεμία, γνωρίζοντας ότι καλύπτεστε επαρκώς σε περίπτωση απώλειας, ζημιάς ή κατα παντός κινδύνου.

 

Συμβουλές Για Τον Υπολογισμό Της Κάλυψής Σας

 • Είναι σημαντικό να υπολογίσετε την αξία ανακατασκευής του σπιτιού σας σε περίπτωση καταστροφής και όχι την αξία αγοράς του. Η αξία ανακατασκευής περιλαμβάνει το κόστος των οικοδομικών υλικών, την εργασία και τις επαγγελματικές αμοιβές σε περίπτωση ζημιάς στο σπίτι σας. Η αξία αγοράς συνήθως οδηγεί σε υψηλότερα ασφάλιστρα. Υπολογίστε το κόστος ανακατασκευής του σπιτιού σας κάθε πέντε χρόνια για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή κάλυψη.

 

 • Αξιολογήστε κάθε αντικείμενο από δωμάτιο σε δωμάτιο και αποφασίστε ποια αξίζουν να ασφαλίσετε. Υπολογίστε την τιμή αντικατάστασης κάθε αντικειμένου αξίας και προσθέστε τα όλα μαζί. Να θυμάστε ότι η ασφάλιση κατοικίας παρέχει κάλυψη αντικατάστασης περιεχομένων, επομένως είναι σημαντικό να υπολογίσετε τα έξοδα που θα πληρώνατε εάν έπρεπε να αγοράσετε νέα αντικείμενα.

 

Αποφύγετε να καταθέσετε την τιμή στην οποία αγοράσατε τα αντικείμενα, καθώς αυτές οι τιμές ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν το σημερινό κόστος του προϊόντος. Εάν αγοράσετε νέα πολύτιμα αντικείμενα αφού υπογράψατε το συμβόλαιό σας, επικοινωνήστε με τον ασφαλιστή σας για να τα προσθέσετε στην λίστα κάλυψης.

 

 • Για τα πολυασφαλιστήρια πρέπει να υπολογίσετε την αξία αντικατάστασης των αντικειμένων σας ή το κόστος επισκευής. Συμπεριλάβετε όλα τα έπιπλα, τις ηλεκτρικές συσκευές, τα κοσμήματα και τα έργα τέχνης στον υπολογισμό σας.

 

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τον υπολογισμό της ασφαλιστικής κάλυψης σπιτιού στην Κύπρο είναι οι κίνδυνοι στους οποίους μπορεί να εκτεθεί η περιουσία σας. Η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή επιρρεπή σε φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγξετε εάν το συμβόλαιό σας καλύπτει αυτές τις φυσικές καταστροφές ή εάν πρέπει να αγοράσετε επιπρόσθετη κάλυψη. Να θυμάστε ότι οι επιπλέον επιλογές κάλυψης πιθανόν να αυξήσουν το κόστος του συμβολαίου σας.

Μπορώ Να Μειώσω Το Κόστος Ασφάλισης Κατοικίας;

Η ασφάλιση κατοικίας έχει ως στόχο τη διασφάλιση της επαναφοράς του σπιτιού ή και των περιεχομένων στην κατάσταση που ήταν πριν προκύψει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός με τις μικρότερες δυνατές οικονομικές συνέπειες για τον ιδιοκτήτη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψετε μια περιουσία στα ασφαλιστήρια. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τ’ ασφάλιστρά σας:

 

 1. Συνδυασμός ασφαλιστηρίων: Η επιλογή του ίδιου παρόχου ασφάλισης για την ασφάλιση κτιρίου, περιεχομένων και πυρκαγιάς μπορεί να σας προσφέρει κάποια έκπτωση. Επίσης, διευκολύνει τις αξιώσεις αποζημίωσης για ένα συμβάν που έχει επηρεάσει ολόκληρο το σπίτι. Ο συνδυασμός συμβολαίων είναι μια δημοφιλής επιλογή στην Κύπρο και πολλές εταιρείες προσφέρουν προνόμια όταν αγοράζετε πολλά είδη ασφάλισης μαζί.
 2. Επωφεληθείτε από ασφαλιστικές προσφορές: Πολλοί πάροχοι ασφάλισης στην Κύπρο προσφέρουν ειδικές εκπτώσεις ή προσφορές για να προσελκύσουν νέους πελάτες. Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα.
 3. Ετήσια Πληρωμή: Το να πληρώσετε όλο το ποσό εξαρχής, εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα, ενδέχεται να μειώσει το κόστος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου του σπιτιού σας. Πολλοί πάροχοι προσθέτουν μια επιπλέον χρέωση για μηνιαίες πληρωμές, η οποία μπορεί να αυξήσει το συνολικό κόστος του συμβολαίου σας. Η ετήσια πληρωμή θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτήν την πρόσθετη χρέωση.

 

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, θα μπορούσατε να μειώσετε το κόστος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου κατοικίας στην Κύπρο χωρίς να κάνετε περικοπές στην κάλυψη που χρειάζεστε.

Ασφαλίστε Το Σπίτι Σας Στην Κύπρο Με Την Trust Insurance

Επιλέγοντας το κατάλληλο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σπιτιού θα προστατεύσετε την περιουσία σας και τα υπάρχοντά σας κατά παντός κινδύνου (έπιπλα, οικιακό εξοπλισμό, πολύτιμα αντικείμενα αλλά και προσωπικά σας αντικείμενα και χρήματα). Για να βρείτε το κατάλληλο συμβόλαιο για τις ανάγκες σας, μιλήστε με έναν από τους έμπειρους ασφαλιστικούς αντιπροσώπους της Trust Insurance σε όλη την Κύπρο.

Οι πολιτικές μας είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ιδιοκτητών κατοικιών στην Κύπρο, ενώ οι τιμές των ασφαλιστηρίων μας είναι πολύ προσιτές.

Μην περιμένετε να συμβεί κάτι κακό για να νοιαστείτε για την προστασία του σπιτιού σας και των προσωπικών σας αντικειμένων. Επικοινωνήστε με την Trust Insurance σήμερα για τις καλύτερες προσφορές σε ασφαλιστήρια σπιτιών και μάθετε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να προστατεύσετε ό,τι είναι σημαντικό για εσάς και την οικογένειά σας.


Μάθετε πως να προστατεύσετε το σπίτι σας από τους κλέφτες.

Scroll to Top