Search
Close this search box.

Ποιοι Είναι Οι Συνηθέστεροι Τραυματισμοί Στο Χώρο Εργασίας;

Τα ατυχήματα στο χώρο εργασίας είναι συχνό φαινόμενο και συνήθως έχουν τεράστιες επιπτώσεις τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να δίνεται προτεραιότητα στην ασφάλεια των εργαζομένων μιας επιχείρησης.

 

Για την αποφυγή ατυχημάτων, λοιπόν, οι εργοδότες θα πρέπει να εκπαιδεύουν τους εργαζόμενούς τους για το πώς να αντιδράσουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας τις απαραίτητες οδηγίες και ακολουθώντας πιστά τα πρωτόκολλα. Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, οι εργοδότες θα πρέπει να διασφαλίσουν ιατρική φροντίδα και υποστήριξη για τους τραυματισμένους εργαζόμενους.

 

Ποια είναι, όμως, τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα που μπορούν να προκύψουν σε έναν χώρο εργασίας; Σε αυτό το άρθρο, θα αναφερθούμε στους πιθανούς τραυματισμούς που μπορεί να προκύψουν σε έναν εργασιακό περιβάλλον, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τους αποτρέψουμε.

Γλίστρημα, Παραπατήματα Και Πτώσεις

Ένα από τα πιο συχνά ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν σε έναν χώρο εργασίας είναι όταν οι εργαζόμενοι πέσουν, γλιστρήσουν, ή παραπατήσουν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά. 

 

Τα περιστατικά αυτά συχνά οφείλονται:

 

 • Σε ολισθηρές επιφάνειες
 • Στα ανώμαλα δάπεδα
 • Σε εμπόδια μέσα στους διαδρόμους

Αναλυτικότερα, ένας εργαζόμενος μπορεί να γλιστρήσει όταν δεν υπάρχει αρκετή πρόσφυση μεταξύ των υποδημάτων και του δαπέδου. Επίσης, μπορεί να παραπατήσει όταν συγκρουστεί με ένα αντικείμενο ή να πέσει απότομα στο πάτωμα.

 

Για τη διατήρηση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα γλιστρήματα, τα παραπατήματα και οι πτώσεις. 

 

Αυτά τα μέτρα πρόληψης, λοιπόν, θα πρέπει να στοχεύουν:

 

 • Στη διατήρηση καθαρών διαδρόμων
 • Στον έγκαιρο καθαρισμό διαρροών
 • Στη χρήση αντιολισθητικών πατακίων
 • Στο σωστό φωτισμό

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει:

 

 • Να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα
 • Να είναι προσεκτικοί σε άγνωστες περιοχές
 • Να αναφέρουν στους επόπτες τυχόν κινδύνους

Βάζοντας σε εφαρμογή τα παραπάνω μέτρα, μειώνετε τις πιθανότητες για ατυχήματα και πιθανούς τραυματισμούς στον εργασιακό χώρο, αυξάνοντας έτσι τη συνολική ασφάλεια και ευημερία των εργαζομένων σας.

Τραυματισμοί Που Σχετίζονται Με Οδήγηση

Ένα από τα πιο σοβαρά εργασιακά ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν είναι τα ατυχήματα με εργασιακό όχημα. Είτε πρόκειται για φορτηγό παράδοσης ή οποιοδήποτε άλλο είδος οχήματος, τα οδικά ατυχήματα μπορεί να τραυματίσουν σοβαρά τόσο τους οδηγούς όσο και τους πεζούς.

 

Για την αποφυγή οδικών ατυχημάτων με εργασιακό όχημα ακολουθήστε τα παρακάτω μέτρα ασφαλείας:

 

 • Εκπαιδεύστε τους εργαζομένους για το πώς να χειρίζονται τα εργασιακά οχήματα
 • Συνεχής έλεγχος των εργασιακών οχημάτων
 • Συμβουλέψτε για τη τήρηση των ορίων ταχύτητας
 • Εκπαίδευση πρώτων βοηθειών

Εγκαύματα

Τα εγκαύματα είναι ένα συχνό φαινόμενο στο χώρο εργασίας συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Συνήθως, είναι αποτέλεσμα έκθεσης σε:

 

 • Θερμότητα
 • Χημικά
 • Ηλεκτρική ενέργεια
 • Τριβή

Ο βαθμός σοβαρότητας ενός εγκαύματος διαφέρει, αλλά όλοι οι τύποι εγκαυμάτων χρειάζονται άμεση προσοχή και αντιμετώπιση.

 

Στόχος, λοιπόν, είναι η αποφυγή των εγκαυμάτων στο χώρο εργασίας. Για να γίνει αυτό, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα προστασίας:

 

 

 • Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται σχετικά με το χειρισμό του ζεστού εξοπλισμού.
 • Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό.
 • Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα ασφαλείας κατά την εργασία με χημικά ή ηλεκτρική ενέργεια.
 • Όλοι οι εργοδότες θα πρέπει να ελέγχουν πως οι πυροσβεστήρες είναι άμεσα διαθέσιμοι και ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πώς να τους χρησιμοποιούν.
 • Αποφύγετε τα εγκαύματα, εκπαιδεύοντας τους εργαζομένους σας να ακολουθούν με προσοχή όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά των εγκαυμάτων.

Κοψίματα

Είτε πρόκειται για δουλειά γραφείου, είτε για εργασία σε εργοτάξιο, τα κοψίματα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα εν ώρα εργασίας. Συνήθως, ένας εργαζόμενος θα κοπεί όταν ακουμπήσει απότομα σε ένα αιχμηρό αντικείμενο ή επιφάνεια.

 

Για την προστασία κατά των κοψιμάτων, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να:

 

 • Χρησιμοποιούν τα απαραίτητα εργαλεία και τον κατάλληλο εξοπλισμό
 • Φορούν προστατευτικά ρούχα, γάντια, κράνη και παπούτσια
 • Ακολουθούν τις κατάλληλες διαδικασίες πριν από τη χρήση ενός εξοπλισμού ή εργαλείου
 • Εκπαιδεύονται τακτικά

Ένας οργανωμένος χώρος εργασίας συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χειρίζονται αιχμηρά αντικείμενα και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες για την ασφαλή χρήση τους.

 

Σε περίπτωση κοπής, δράστε άμεσα. Καθαρίστε την πληγή, εφαρμόστε έναν αποστειρωμένο επίδεσμο και αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο.

 

Για να αποφύγετε τα κοψίματα από αιχμηρά αντικείμενα στον εργασιακό χώρο, δώστε σημασία στα μέτρα ασφαλείας, εκπαιδεύστε το προσωπικό και οργανώστε σωστά τον εργασιακό χώρο. Με αυτούς τους τρόπους, θα αποκτήσετε έναν πιο ασφαλή χώρο για εσάς και τους εργαζόμενούς σας.

Πτώση Αντικειμένων

Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης αντικειμένων στο χώρο εργασίας, αφού πολλά αντικείμενα μπορεί να πέσουν από ράφια, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που βρίσκονται από κάτω.

 

Για να αποτρέψετε, λοιπόν, τέτοιου είδους τραυματισμούς θέστε σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων:

 

 • Σωστή στερέωση αντικειμένων στα ράφια
 • Παροχή προστατευτικού εξοπλισμού, όπως κράνη και σκληρά παπούτσια για συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως πολιτικοί μηχανικοί
 • Τακτική επιθεώρηση των αποθηκευτικών χώρων και ζωνών εργασίας

Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται τακτικά, έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν τυχόν μη ασφαλισμένα αντικείμενα ή επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Επίσης, η εφαρμογή πρωτοκόλλων για τον ασφαλή χειρισμό και την αποθήκευση υλικών και εξοπλισμού είναι απαραίτητη.

Επικίνδυνες Χημικές Ουσίες

Ο χειρισμός επικίνδυνων χημικών ουσιών στο χώρο εργασίας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ερεθισμό του δέρματος ή αναπνευστικά προβλήματα.

 

Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, όπως:

 

 • Σωστή σήμανση και αποθήκευση των χημικών ουσιών
 • Παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας
 • Επαρκής αερισμός των χώρων
 • Τακτική εκπαίδευση για τον ασφαλή χειρισμό των επικίνδυνων ουσιών

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τις συγκεκριμένες χημικές ουσίες, ακολουθώντας πιστά τα καθιερωμένα πρωτόκολλα που αφορούν:

 

 • Τον χειρισμό ή και την αντιμετώπιση των χημικών ουσιών
 • Την αποθήκευση των χημικών ουσιών
 • Τη διάθεση των χημικών ουσιών

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρχουν σχέδια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων βοηθειών.

 

Μειώστε τον κίνδυνο ατυχημάτων που σχετίζονται με επικίνδυνες ουσίες και χημικές ουσίες, ακολουθώντας πιστά τα πρωτόκολλα προστασίας και εκπαιδεύοντας το προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσετε έναν πιο ασφαλές περιβάλλον για εσάς και τους εργαζόμενούς σας.

Δυνατοί Θόρυβοι

Η έκθεση σε δυνατούς θορύβους στο χώρο εργασίας μπορεί προκαλέσει βλάβη στην ακοή των εργαζομένων, ακόμα και κώφωση μετά από ένα χρονικό διάστημα.

 

Για την επαρκή προστασία των εργαζομένων θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα , όπως:

 

 • Χρήση εξοπλισμού προστασίας ακοής, όπως ωτοασπίδες, ειδικά σε χώρους με έντονο θόρυβο, όπως εργοτάξια ή εργοστάσια.
 • Οι εργοδότες θα πρέπει να διενεργούν τακτικές αξιολογήσεις θορύβου, για να εντοπίζουν περιοχές όπου τα επίπεδα θορύβου είναι επιβλαβή.
 • Η εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με τη σημασία της χρήσης προστατευτικού εξοπλισμού και με τους πιθανούς κινδύνους από τους δυνατούς θορύβους.

 

Η εφαρμογή τεχνικών ελέγχων, όπως ηχομόνωση ή ηχοφράγματα, μπορεί να μετριάσει τους κινδύνους.

Εργασιακή Βία

Η βία στο χώρο εργασίας μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων. Αναλυτικότερα, η βία μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες μορφές, είτε λεκτική είτε σωματική, σε διάφορα εργασιακά περιβάλλοντα, από διαφορετικούς εργαζομένους.

 

Για την πρόληψη της βίας στο χώρο εργασίας, όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε όλες οι διαφωνείες να επιλύονται χωρίς συγκρούσεις. Ταυτόχρονα, όλοι οι εργοδότες θα πρέπει να διδάξουν στους εργαζομένους την αξία του σεβασμού, αλλά και να τους ενθαρρύνουν να μιλούν ανοιχτά, συζητώντας τις ανησυχίες τους.

 

Η εφαρμογή μέτρων ασφαλείας, όπως τα συστήματα επιτήρησης και οι έλεγχοι, μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της βίας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης των περιστατικών βίας.

 

Ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον, όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ακούγονται και εκτιμώνται, συμβάλλει στη μείωση της βίας στο χώρο εργασίας. Δίνοντας προτεραιότητα, λοιπόν, στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση, οι εργοδότες μπορούν να δημιουργήσουν έναν ασφαλέστερο χώρο εργασίας για όλους.

Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Εργοδοτών Από Την Trust Insurance

Η Trust Insurance παρέχει ολοκληρωμένη Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Εργοδότη στην Κύπρο, προσφέροντας προστασία για τους εργαζομένους σας. Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, ότι οι εργαζόμενοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας επιτυχημένης επιχείρησης, η Trust στοχεύει στην ευημερία της επιχείρησής σας. Τα προγράμματα ασφάλισης αστικής ευθύνης εργοδότη έχουν σχεδιαστεί για να είναι ανταγωνιστικά και ευέλικτα, καλύπτοντας την επιχείρησή σας σε απρόβλεπτες καταστάσεις και ατυχήματα κατά τη διάρκεια της εργασίας.

 

Η Ασφάλιση Ατυχημάτων από την Trust Insurance αποτελεί εγγύηση για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να προστατέψει όχι μόνο τους επαγγελματίες, αλλά και μεμονωμένα άτομα που μπορεί να υποστούν τραυματισμούς λόγω ατυχημάτων. Επιπλέον, το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας TRUcare προσφέρει ευελιξία, καθώς οι επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να επιλέξουν τα όρια παροχών που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες τους.

 

Με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για επιχειρήσεις της Trust Insurance, οι επιχειρήσεις στην Κύπρο μπορούν να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις προκύψουν με σιγουριά και ασφάλεια. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας σήμερα στο +357 22 050 100 ή μιλήστε με έναν από τους ασφαλιστικούς μας πράκτορες σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο, Λάρνακα ή Επαρχία Αμμοχώστου. Θα χαρούμε πολύ να σας βοηθήσουμε!

Scroll to Top