Search
Close this search box.

Υγειονομική Περίθαλψη Στην Κύπρο: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

Η Κύπρος διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με πολλά κέντρα υγείας και νοσοκομεία που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Αλλά για όσους θέλουν ολοκληρωμένη κάλυψη υγείας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, είναι επίσης διαθέσιμα πολλά ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης υγείας. Ως εκ τούτου, πολίτες και ξένοι υπήκοοι Κύπρου μπορούν να απολαμβάνουν ποιοτική υγειονομική περίθαλψη σε όλη τη χώρα.

 

Σε αυτό το άρθρο, έχουμε μαζέψει τις πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο, τον τρόπο πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες και τι να περιμένετε από το σύστημα ασφάλισης υγείας της χώρας.

Είναι Δωρεάν η Υγειονομική Περίθαλψη στην Κύπρο;

Η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι εντελώς δωρεάν στην Κύπρο. Με βάση το νέο Γενικό Σύστημα Υγείας, η υγειονομική κάλυψη χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά και από τις εισφορές των πολιτών. Το ΓεΣΥ είναι προσβάσιμο για όλους τους πολίτες της ΕΕ, τους Κύπριους υπήκοους και όλους τους μόνιμους και νόμιμους κατοίκους Κύπρου.

 

Σύμφωνα με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο, οι ασθενείς ενδέχεται να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους για ορισμένες ιατρικές υπηρεσίες, ακόμα κι αν είναι ασφαλισμένοι στο ΓεΣΥ. Για παράδειγμα, ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο μπορεί να κοστίζει από 1 ευρώ και πάνω, ενώ η επίσκεψη σε έναν ειδικό γιατρό με παραπομπή από τον γενικό γιατρό κοστίζει από 6 ευρώ περίπου και πάνω.

Ποιότητα Ιατρικής Περίθαλψης στην Κύπρο

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κύπρου κατατάσσεται σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ. Διαθέτει καλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας και σύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις. Η δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι προσβάσιμη σε όλους, με πολλές κρατικές κλινικές και νοσοκομεία στις περισσότερες μεγάλες πόλεις και αγροτικές περιοχές της Κύπρου.

Δημόσια Υγεία στην Κύπρο

Η δημόσια υγειονομική περίθαλψη στην Κύπρο διοικείται από το κράτος και χρηματοδοτείται από φόρους και υποχρεωτικές εισφορές κοινωνικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης προσφέρονται από ένα ιατρικό δίκτυο που περιλαμβάνει πέντε περιφερειακά νοσοκομεία, τρία μικρά αγροτικά νοσοκομεία, ένα παιδιατρικό/γυναικολογικό νοσοκομείο, 38 κέντρα υγείας και 230 υποκέντρα που εξυπηρετούνται από μια περιοδεύουσα ιατρική ομάδα.

 

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε γενικούς ιατρούς στον τομέα της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης απαιτείται μόνο η προσκόμιση της ευρωπαϊκής σας κάρτας ασφάλισης υγείας και μια έγκυρη ταυτότητα ή διαβατήριο. Αλλά πρέπει πρώτα να επισκεφτείτε τον γενικό ιατρό για να σας δώσει μια παραπομπή ώστε να έχετε πρόσβαση σε κάποιον ειδικό γιατρό.

Ιδιωτική Υγειονομική Περίθαλψη στην Κύπρο

Η Κύπρος διαθέτει ένα εξαιρετικό ιδιωτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο προτιμάται κυρίως από Κύπριους και ξένους που θέλουν να αποφύγουν τους μεγάλους χρόνους αναμονής για να λάβουν ιατρική βοήθεια. Η πλειοψηφία των Κυπρίων αναζητά συνήθως μια πιο ολοκληρωμένη νοσοκομειακή και ιατρική κάλυψη.

 

Ανάλογα με τις ανάγκες και την οικονομική σας κατάσταση, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο επιλογές: Διεθνής Ιδιωτική Ιατρική Ασφάλιση ή Τοπική Ιδιωτική Ιατρική Ασφάλιση.

 

Η διεθνής κάλυψη προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία και ένα ευρύτερο φάσμα ιατρικής φροντίδας, αλλά έχει υψηλότερα ασφάλιστρα. Η τοπική κάλυψη μπορεί να είναι πολύ πιο προσιτή, ωστόσο η κάλυψή της είναι περιορισμένη στην παροχή φροντίδας εντός της Κύπρου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτές οι επιλογές έχουν κόστος. Δεν είναι δωρεάν υπηρεσίες όπως το δημόσιο σύστημα υγείας στην Κύπρο.

Κοινωνική Ασφάλιση στην Κύπρο

Το Πρόγραμμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κύπρο διασφαλίζει ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και σε άλλες κοινωνικές παροχές. Είναι υποχρεωτικό τόσο για μισθωτούς όσο και για ελεύθερους επαγγελματίες, με τις εισφορές να λαμβάνονται ως ποσοστό των ασφαλιστέων αποδοχών από εργοδότες, ασφαλισμένους και το δημόσιο. Πρόσθετη ασφάλιση παρέχεται για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν την κάλυψη πέραν της περιόδου υποχρεωτικής ασφάλισής τους ή για εργαζόμενους στο εξωτερικό που δουλεύουν για Κύπριους εργοδότες.

Φαρμακεία στην Κύπρο

Με σχεδόν 500 φαρμακεία για το 2023, όσοι αναζητούν ιατρικά και άλλα βασικά προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά. Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, τα φαρμακεία λειτουργούν συνήθως μεταξύ 8:00 και 13:30 & 15:00 έως 18:30 κατά τη χειμερινή περίοδο, και 8:00 έως 13:30 & 16:00 έως 19:30 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τις Τετάρτες και τα Σάββατα το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 8:00 έως τις 13:30, ενώ τις Κυριακές τα φαρμακεία είναι κλειστά.

 

Υπάρχουν επίσης νυχτερινά εφημερεύοντα φαρμακεία σε όλη τη χώρα για επείγοντα περιστατικά, με ώρες λειτουργίας από τις 8:00 έως τις 22:00 ή τις 23:00.

Έκτακτη Ιατρική Ανάγκη στην Κύπρο

Σε περίπτωση έκτακτης ιατρικής ανάγκης στην Κύπρο, επικοινωνήστε αμέσως με τις αρχές. Καλέστε το 199 ή το 112, που είναι ο ίδιος αριθμός και για τις τρεις υπηρεσίες: ασθενοφόρο, αστυνομία και πυροσβεστική. Τα αγγλικά είναι η γλώσσα που μιλούν όλα τα μέλη του προσωπικού έκτακτης ανάγκης στην Κύπρο, αν και τα ελληνικά είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας.

Ταξιδεύω στην Κύπρο από Ευρωπαϊκή Χώρα. Μπορώ να Επισκεφτώ ένα Δημόσιο Νοσοκομείο Δωρεάν;

Μπορείτε να επισκεφθείτε ένα δημόσιο νοσοκομείο στην Κύπρο εάν ταξιδεύετε από άλλη ευρωπαϊκή χώρα με έγκυρη ταυτότητα και Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας. Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν γενικό ιατρό σε κρατικά κέντρα υγείας χωρίς κόστος. Αλλά να γνωρίζετε ότι υπάρχει συχνά μια μικρή τυπική αμοιβή για τη θεραπεία και ξεχωριστές προσαυξήσεις για εργαστηριακές εξετάσεις και περαιτέρω εξετάσεις όπως ακτινογραφίες.

Έχω Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης. Χρειάζομαι και Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας;

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης (EHIC ή GHIC) παρέχει πρόσβαση στις ίδιες ιατρικές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες σε κάθε Κύπριο υπήκοο. Ωστόσο, η ύπαρξη ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σε συνδυασμό με την κάρτα είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς η ιδιωτική ιατρική ασφάλιση προσφέρει ταχύτερη πρόσβαση σε θεραπείες και μπορεί να παρέχει κάλυψη για θεραπείες που δεν είναι διαθέσιμες μέσω των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Αποκτήστε Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας Trust Insurance

Η Trust Insurance παρέχει προγράμματα ασφάλισης υγείας για επισκέπτες και τουρίστες και φυσικά στους κατοίκους της Κύπρου που αναζητούν ιατρική φροντίδα «υψηλών προδιαγραφών». Η ολοκληρωμένη κάλυψη ενός ασφαλιστικού προγράμματος της Trust παρέχει πρόσβαση στα καλύτερα νοσοκομεία και σε προηγμένες θεραπείες, εξασφαλίζοντας την υγεία και την ευημερία των ασφαλισμένων και των οικογενειών τους. Με ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας από την Trust Insurance, μένετε ήσυχοι ότι εάν χρειάζεστε άμεση ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε, θα έχετε πρόσβαση στα καλύτερα κέντρα υγείας και τους καλύτερους γιατρούς.

Επικοινωνήστε με την Trust Insurance σήμερα για να μάθετε περισσότερα και να επιλέξετε το ιδιωτικό πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ασφάλιση υγείας; Διαβάστε πως λειτουργεί η ασφάλιση υγείας.

Scroll to Top