group_30
Driving In Cyprus Regulations

Άδεια Κυκλοφορίας Στην Κύπρο – Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Οι άδειες κυκλοφορίας είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς οδηγούς. Ειδικότερα για όσους ζουν στην Κύπρο, προκαλεί συχνά σύγχυση το τι να πληρώσουν, πότε και γιατί.

Εάν είστε οδηγός αυτοκινήτου ή μηχανής στην Κύπρο, είναι σημαντικό να ενημερώνεστε σχετικά με τους ισχύοντες κανόνες για τα τέλη κυκλοφορίας, ώστε να διασφαλίσετε ότι το όχημά σας κυκλοφορεί νόμιμα στους δρόμους της χώρας.

Σε αυτό το άρθρο, έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τέλη κυκλοφορίας στην Κύπρο και το ποσό που χρειάζεται να πληρώσετε ανάλογα με το όχημά σας.

Πώς Να Ανανεώσω Τα Τέλη Κυκλοφορίας Του Αυτοκινήτου;

Στην Κύπρο, υπάρχει ένας ετήσιος φόρος κυκλοφορίας που πρέπει να πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων έτσι ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν τα οχήματά τους στους δημόσιους δρόμους νόμιμα. Το καταβλητέο ποσό εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος, την ηλικία του και το μέγεθος του κινητήρα.

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μπορούν να πληρώνουν τα υποχρεωτικά ετήσια τέλη κυκλοφορίας μέσω της τράπεζάς τους, σε κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών του τμήματος Οδικών Μεταφορών, ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου.

Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός για την ανανέωση άδειας κυκλοφορίας:

 1. Ξεκινήστε συγκεντρώνοντας τα έγγραφα που χρειάζεστε για να ανανεώσετε τα τέλη κυκλοφορίας, όπως ένα έγκυρο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος και όλα τα συναφή δικαιολογητικά.
 2. Συμπληρώστε την αίτηση ανανέωσης κυκλοφορίας και πληρώστε το απαιτούμενο ποσό με έναν από τους τρόπους που αναφέρθηκαν προηγουμένως.
 3. Τέλος, αφού ολοκληρώσετε την πληρωμή, θα λάβετε το ανανεωμένο πιστοποιητικό άδειας κυκλοφορίας. Πρέπει να κρατήσετε την απόδειξη πληρωμής και να την έχετε μαζί σας όταν οδηγείτε στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

Ποιες Πληροφορίες Χρειάζομαι Πριν Πληρώσω Τον Φόρο Κυκλοφορίας;

Πριν πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου στην Κύπρο, πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

 • Αριθμό Κυκλοφορίας Οχήματος: Αυτός είναι ο μοναδικός αριθμός που εκχωρείται στο όχημά σας από το Υπουργείο Οδικών Μεταφορών Κύπρου κατά την εγγραφή του.
 • Κατηγορία Οχήματος: Για παράδειγμα, αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, μοτοποδήλατο, κ.λπ.
 • Μέγεθος Κινητήρα: Για οχήματα που έχουν δηλωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011, πρέπει να γνωρίζετε το μέγεθος του κινητήρα σε κυβικά εκατοστά (cc) για να καθορίσετε τον συντελεστή του τέλους κυκλοφορίας.
 • Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα: Για οχήματα που έχουν δηλωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, πρέπει να γνωρίζετε τις εκπομπές CO2 σε γραμμάρια ανά χιλιόμετρο (g/km).
 • Τρόπος Πληρωμής: Αποφασίστε πώς θα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας. Μπορείτε να πληρώσετε ηλεκτρονικά ή στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών.
 • Έγκυρη Ασφάλιση: Πρέπει να έχετε ασφαλίσει το όχημά σας τουλάχιστον έναντι τρίτων με ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Είναι απαραίτητο να έχετε όλες αυτές τις πληροφορίες έτοιμες πριν πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας σας για να διασφαλίσετε μια ομαλή διαδικασία χωρίς απρόοπτα, και να πληρώσετε το σωστό ποσό.

Φορολογείται Το Αυτοκίνητό Μου Στην Κύπρο;

Μόνο τα δηλωμένα αυτοκίνητα πληρώνουν φόρο στην Κύπρο. Αλλά εάν το όχημά σας δεν είναι δηλωμένο κι ασφαλισμένο, είναι παράνομο να το οδηγείτε.

Εάν αγοράσατε ένα νέο όχημα, θα πρέπει να το δηλώσετε εντός επτά ημερών από την ημερομηνία αγοράς του. Τα έγγραφα που απαιτούνται για την εγγραφή περιλαμβάνουν τίτλους ιδιοκτησίας (ή συμβόλαιο μίσθωσης εάν υπάρχει), αποδεικτικό ταυτότητας, άδεια οδήγησης, τιμολόγιο ή απόδειξη αγοράς, κι ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες/εργαζόμενοι επιχειρήσεων που θέλουν να δηλώσουν τα οχήματά τους μέσω της εταιρείας τους, πρέπει να προσκομίσουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

Ο νόμος διαφέρει για τους οδηγούς που φέρνουν κάποιο όχημα από άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν το όχημα είναι δηλωμένο σε άλλη χώρα της ΕΕ και φέρει ευρωπαϊκές πινακίδες, ο ιδιοκτήτης πρέπει να το δηλώσει στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Εισαγωγών υποβάλλοντας μια δήλωση CMA. Ως απόδειξη του ενωσιακού τελωνειακού καθεστώτος, ο ιδιοκτήτης μπορεί να παρουσιάσει ένα έγγραφο T2L ή το πρωτότυπο πιστοποιητικό εγγραφής σε χώρα της ΕΕ.

Η μέγιστη περίοδος παραμονής του οχήματος για ιδιωτική χρήση στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι έξι μήνες μετά την άφιξή του στη χώρα. Οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους για περισσότερο από έξι μήνες πρέπει να τα δηλώσουν.

Επικοινωνήστε με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (roadtransport@rtd.mcw.gov.cy) για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία δήλωσης οχήματος στην Κύπρο.

Πώς Υπολογίζονται Τα Τέλη Κυκλοφορίας Στην Κύπρο;

Τα τέλη κυκλοφορίας στην Κύπρο υπολογίζονται με βάση το μέγεθος, την ηλικία, τον τύπο του οχήματος, αλλά και τις εκπομπές επιβλαβών αερίων στο περιβάλλον.

Ειδικότερα, οι συντελεστές τελών κυκλοφορίας για τα επιβατικά αυτοκίνητα είναι οι εξής:

 • Αυτοκίνητα δηλωμένα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011: Τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση το μέγεθος του κινητήρα (σε κυβικά εκατοστά) και κυμαίνονται από €30 έως €430 ετησίως.
 • Αυτοκίνητα που δηλώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά: Τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 και κυμαίνονται από €10 έως €2.200 ετησίως.
 • Τα τέλη κυκλοφορίας για μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα υπολογίζονται επίσης με βάση το μέγεθος του κινητήρα και κυμαίνονται από €10 έως €155 ετησίως.

Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την άδεια κυκλοφορίας στην Κύπρο, επικοινωνήστε με έναν αντιπρόσωπο της Trust Insurance ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Share the Post:

Latest News

group_30
group_30
group_30
group_30
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΛΑΡΝΑΚΑ
ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ
ΠΑΦΟΣ
Road Side Assistance Accident Care

Οδική Βοήθεια &
Φροντίδα Ατυχήματος

Επιδιόρθωση Ανεμοθώρακα / Παράθυρου

Emergency Health Issues

Επείγοντα
Περιστατικά Υγείας

Τεχνική Βοήθεια Κατοικίας / Επιχείρησης

Emergency Hospitalization Abroad

Επείγουσα Νοσοκομειακή
Περίθαλψη στο Εξωτερικό

Φόρμα Επικοινωνίας