Συναισθηματική Νοημοσύνη

Συναισθηματική νοημοσύνη ονομάζεται η ικανότητα του ανθρώπου για αυτοεπίγνωση, αυτοκυριαρχία και αυτοέλεγχο, η ευσυνειδησία του και η δυνατότητα να μπαίνει στη θέση των άλλων, να τους κατανοεί, να τους ακούει προσεχτικά, να μπορεί να ασκεί επιρροή, να επικοινωνεί ουσιαστικά και να συνεργάζεται.
Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι:
– Αυτοεπίγνωση
– Αυτοκυριαρχία
– Αυτοέλεγχος
– Ευσυνειδησία
– Το να “μπαίνει” κανείς στη θέση του άλλου
– Το να κατανοεί τους άλλους
– Το να ακούει τους άλλους προσεκτικά
– Το να μπορεί να ασκεί επιρροή
– Το να επικοινωνεί ουσιαστικά
– Το να συνεργάζεται

Συναισθηματικά Νοήμων Άνθρωπος = Επιτυχημένος Άνθρωπος
Συναισθηματική Νοημοσύνη= Ανθρώπινες Δυνατότητες
Συναισθηματικές Ικανότητες = Μεταφρασμένες Δυνατότητες σε Ικανότητες στο Χώρο Εργασίας

Η συναισθηματική νοημοσύνη ή νοημοσύνη της καρδιάς, αντιπροσωπεύει μια νέα αντίληψη επιτυχίας και ένα σπουδαίο σχέδιο ζωής. Είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που διαπρέπουν στη κοινωνική σφαίρα, οικοδομούν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και επιτυγχάνουν στο χώρο εργασίας. Είναι η σφραγίδα ποιότητας που σηματοδοτεί την πρόοδο του ανθρώπινου είδους. Το πιο σημαντικό είναι ότι η συναισθηματική εκπαίδευση τρέφει και ενδυναμώνει τον άνθρωπο, εξοπλίζοντας τον με τις δεξιότητες που του είναι απαραίτητες ώστε να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό πρόβλημα.


Ο Έξυπνος Βλάκας
Ένας τίτλος τον οποίο “ έκλεψα” από το κεφάλαιο του βιβλίου DR. Goleman, όπου παραθέτει την ιστορία κάποιου ανθρώπου πανέξυπνου με υψηλό IQ, αλλά με την μια αποτυχία να διαδέχεται την άλλη. Ο άνθρωπος αυτός, δεν μπόρεσε ποτέ να χρησιμοποιήσει την εξυπνάδα του ώστε να έχει μια καλή ζωή. Και ο λόγος; του έλειπαν άλλα πράγματα πέρα από το μυαλό. Όλα αυτά τα “άλλα” αποτελούν συναισθηματική νοημοσύνη!

Σας προτρέπω να μάθετε πολύ περισσότερα μέσα από το βιβλίο ώστε να αναπτύξετε προς όφελος της καθημερινής ζωής. Το βιβλίο Dr Daniel Goleman, είναι μια πολύ καλή αρχή! Ζητήστε το με τίτλο “Συναισθηματική Νοημοσύνη” εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα!

Κοινοποίηση σε:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Μετά την καραντίνα, τι; Η… ασφαλής “μετα-κανονικότητα”

H άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας είναι πλέον γεγονός και επιχειρήσεις βάζουν το κλειδί να ξεκινήσουν την οικονομία! Μετά παρατεταμένο κατ’ οίκον περιορισμό, καλούμαστε

Περισσότερα »
elGreek
en_GBEnglish elGreek